29.3 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDivortul, o problema a societatii actuale

Divortul, o problema a societatii actuale

Atunci când doua persoane accepta sa se casatoreasca sunt convinse ca au plecat la drum cu toata inima, ca este un pas facut o data pentru totdeauna. Insa, exista si situatii in care relatia se poate „deteriora“ in timp. Problema majora in astfel de cazuri este cum vor putea suporta copiii despartirea parintilor.


Cu siguranta, o astfel de situatie este una dintre cele mai dificile si duce la cele mai dureroase hotarâri. Indiferent ce ar alege respectivii parteneri, nu este si nu va fi usor pentru nimeni. De cele mai multe ori, decizia optima pentru un cuplu nu este si cea mai potrivita pentru copii sau invers.


Divortul are urmari atât de grave pentru copii?


In societatea actuala, este raspândita conceptia ca micutii ai caror parinti au divortat sunt condamnati la o viata de nefericire si frustrare, iar un parinte nu poate sub nici o forma sa suplineasca pe toate planurile absenta celuilalt. Este dificil de acceptat ca divortul poate sa nu distruga o familie, ci doar sa o schimbe, iar copiii isi pot continua viata fara nici un fel de probleme si eliberati de tensiuni. Desigur, acest lucru nu inseamna ca divortul nu-i afecteaza. Viata intr-un stres permanent, alaturi de parinti care se cearta sau, in cel mai bun caz, se ignora si discuta banalitati, pune personalitatea si sentimentele copilului in si mai mare cumpana. Partenerii nu trebuie sa considere ca micutul nu poate intelege pe deplin ceea ce se intâmpla cu parintii lui. Copiii sunt extrem de sensibili si simt imediat când ceva nu este in regula cu mamica sau taticul lor, când in familie sunt probleme.


Probleme de personalitate


Potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori din Statele Unite ale Americii, avem de a face cu o situatie paradoxala: copiii „cu probleme“ (cei care nu se descurca la scoala, consuma bauturi alcoolice, sunt recalcitranti si nu au repere) sunt aceia ai caror parinti sunt impreuna, dar care nu se mai inteleg. Multi tineri aflati intr-o astfel de situatie spun ca au ajuns sa nu mai suporte atmosfera incarcata de acasa si, din acest motiv, prefera sa evadeze impreuna cu prietenii, chiar daca acestia din urma nu reprezinta cea mai buna companie sau cel mai fericit exemplu de urmat. Astfel de lucruri se intâmpla deoarece copiii cauta in alta parte afectiunea pe care nu o mai gasesc acasa. Este adevarat, ei accepta destul de greu ideea ca parintii lor nu vor mai fi impreuna si ca-si vor vedea tatal numai o data la câteva zile, spre exemplu. Tocmai de aceea, o data luata decizia divortului, este necesar ca ambii parteneri sa discute cu copilul, sa ii explice ca divortul nu va schima cu nimic sentimentele si grija pentru el.


Copiii nu sunt niciodata invulnerabili la aceste aspecte – fie ca au doi-trei ani, fie ca sunt adolescenti. Bineinteles ca abordarea difera in functie de vârsta copilului, dar in majoritatea cazurilor, divortul reprezinta o solutie mai buna decât convietuirea „de dragul copiilor“. Nu le va face bine sa-si vada mereu parintii certându-se, acuzându-se unul pe altul, tipând sau ignorându-se.


Material realizat in colaborare cu Cristian Sandulescu, psihoterapeut la Policlinica Medsan din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS